Investeren in vastgoed, een veilige haven voor grote schepen

Vind je het lastig om huizen te vinden tegen een aantrekkelijke prijs? Wordt je steeds overboden? Goede kans dat er een belegger in je vaarwater zit. Deze veelal vermogende rakkers worden gezien als de luis in de pels van de starters op de woningmarkt. Dat is misschien ook wel terecht, gezien starters vaak niet kunnen bieden wat beleggers te bieden hebben. Er is een goede reden waarom het zo enorm populair is geworden om te investeren in vastgoed!

Vastgoed, kun je dat eten?

Om te snappen waarom beleggers zo hyped zijn geraakt over het investeren in vastgoed, moeten we eerst vastgoed begrijpen. Onder vastgoed verstaan we eigenlijk al het onroerend goed, dus gebouwen en panden. Denk aan huizen, kantoor-en winkelpanden en opslagruimtes. Dit goed is onroerend omdat het blijft staan op de plek waar het staat. Als je vastgoed bezit en eigenaar bent van een stuk grond of bijvoorbeeld een huis, dan heb je vermogen. Beleggen wordt alleen interessant als je vermogen hebt omdat je dan pas rendement gaat merken.

Lekker op de lange baan

De meest vooraanstaande reden waarom beleggers massaal voor vastgoed kiezen, is het solide rendement. Je kunt natuurlijk investeren in aandelen of andere effecten, maar daar heb je een hoger risico en ben je afhankelijk van de koersen. Bij vastgoed gaat dit allemaal veel trager en op de lange termijn. Dat maakt jouw investering een stuk minder risicovol en als je de vis binnenhaalt, is dat financieel een flinke jongen.

Rendement op verhuur

Er kunnen meerdere redenen ten grondslag liggen waarom een investeerder voor vastgoed kiest. Door bijvoorbeeld een achterstallig onderhouden huis te kopen en daarna grondig te verbouwen, stijgt de waarde. Als er dan wordt geadverteerd voor verhuur, dan kan de belegger zijn investering ‘terugverdienen’ en een wat hogere huurprijs vragen dan dat hij of zij het huis in oude staat had gelaten. Elke maand komt er geld op de rekening binnen zonder dat de investeerder echt actief iets hoeft te ondernemen. Als er iets kapot gaat in het huis of er is sprake van enige vorm van aansprakelijkheid, dan draait de investeerder daar wel voor op. Maar dat gebeurt in de regel minder vaak dan dat er huur binnenkomt, waardoor er rendement ontstaat.

Een beleggingshypotheek

Veel beginnende vastgoedinvesteerders sluiten voor het kopen van vastgoed een hypotheek af om hun aankoop te financieren. Ze lopen daarmee een risico dat het project niet uitpakt zoals gehoopt. Maar als de investeerder huurders kan vinden voor zijn of haar pand, dan lossen de huurders in feite de hypotheek af. De belegger zou er niks aan overhouden als er niet een maandelijkse marge nog bovenop gevraagd wordt wat apart gelegd kan worden als winst en financiële buffer.

Kopen om te verkopen

Een andere mooie investeringsvorm is het kopen om te verkopen. Een investeerder koopt vastgoed in vaak minder goede staat, laat het opknappen en verkoopt de woning met winst door. Dat scheelt de koper een hoop gedoe met het uitzoeken van het interieur en de belegger kan er een flink zakcentje mee verdienen. De winst kan hij of zij weer in het volgende project steken zodat je op een gegeven moment met eigen vermogen direct kunt investeren in vastgoed zonder tussenkomst van een bank. Zelf de touwtjes in handen en je vermogen laten circuleren dus!

Deel dit bericht op social media

Vragen? Die horen we natuurlijk graag!

Of stuur ons een bericht